RSS Facebook Twitter
telefon
100% GARANTEED
100% GARANTEED
Broj oglasa: 1443

top ponudaTop ponuda za Novembar

V FCI Grupa – ŠPICEVI I PSI DREVNIH TIPOVA (A-Z)


Akita - AKITA

Ovo je pas poreklom iz Japana gde je proglašen nacionalnim blagom. Veruje se da je dom u kojem živi Akita simbol dobrog zdravlja, bogatstva i sreće. Poznat je i po imenima Japanski Akita i Akita Inu ("inu" na japanskom znači "pas"). Akita je inteligentan i smiren pas, ali i vrlo izazovan prilikom treniranja. Samostalan je i vrlo snažne volje, a to poprilično otežava dresuru. Zbog te samovolje i tvrdoglavosti, prikladniji je za iskusnog vlasnika. Iako se ne voli preterano maziti, Akita je vrlo odan svojoj porodici. Najčešće se dobro slaže sa decom sa kojom živi u domaćinstvu, ali zna biti previše zaštitnički raspoložen kad se pojave druga deca, ai rezervisan u blizini neznanaca. Što se tiče drugih ljubimaca, ponekad zna biti agresivan prema psima istog pola, ali i prema drugim manjim životinjama. Što se tiče hrane, Akita je vrlo posesivan, stoga ako imate druge ljubimce u kući, pobrinite se da Akita prvi dobije svoju hranu i da mu se druge životinje ne približavaju. Takođe, za vreme jela, bolje je da ni deca nisu u njegovoj blizini, pogotovo nepoznata, jer Akita nije uvek tolerantan prema njima. Veliki pas može nenamerno povrediti dete, stoga uopšteno, mlađu decu nije dobro ostavljati u blizini velikih pasa, koliko god bili sigurni da ih vaš pas obožava.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Aljaski malamut - ALASKAN MALAMUTE

Ovo je rasa koja se voli igrati, stoga odlično odgovara vlasniku koji voli aktivno provoditi vreme u prirodi. Važno je s njime provoditi dosta vremena kako mu ne bi bilo dosadno, jer dosada može dovesti do destruktivnog ponašanja. Aljaski malamut voli igru i vežbu po hladnom vremenu. Zbog svoje prijateljske naravi pravi je užitak biti sa njim, stoga i nije baš najbolji pas čuvar. No, ponaša se agresivno prema psima istog pola, ali i drugim manjim životinjama. Iako je Aljaski malamut odlično društvo i ljubimac, zna biti vrlo tvrdoglav i samovoljan, stoga će više odgovarati vlasnicima koji imaju već iskustva sa psima i koji će znati pokazati ko je tu šef. Gusta i čvrsta dlaka Aljaskog malamuta treba se često četkati, jer se dosta linja. Ovo je čist pas bez mirisa, pa mu kupanje nije naročito potrebno. Treba mu puno vežbe, ali ne preterivati po toplom vremenu. Aljaski malamut je naviknut na hladniju klimu, pa mu leti treba dosta hladne vode i zaklon od sunca. U zatvorenom prostoru nije aktivan, ali mu zato odgovara trčanje i igra po dvorištu. Obzirom da voli kopati, dvorišna ograda treba biti dobro ukopana u zemlju. Ima snažan nagon za lov, pa trebate biti pažljivi kada su u blizini druge životinje ili kad nije na uzici - svakako ogradite svoj vrt ili dvorište da vam ne bi pobegao. Vrlo je posesivan kad je njegova hrana u pitanju, zato ga prilikom hranjenja odvojite od drugih životinja. Rana socijalizacija je izuzetno bitna kako bi se slagao sa ljudima i životinjama.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


BASENJI

Basenji je jedna od najstarijih rasa pasa, poznata i kao "psi koji ne laju". Reč je o vrlo inteligentnom, zaigranom i znatiželjnom psu. Želi udovoljiti svom vlasniku, energičan je i oprezan pas.Ovaj pas može živeti zajedno s drugim životinjama samo ako je ispravno socijalizovan. Ne odgovaraju mu manja deca koja bi ga mogla zadirkivati. Zna biti dominantan i manipulator, stoga će više odgovarati iskusnom vlasniku. Nepoverljive je prirode, te iako ne laje, zna i može režati i cviliti. Samovoljan je i tvrdoglav, pa mu treba snažan i istrajan trening te vlasnik koji je samopouzdan i koji će znati pokazati svoju ulogu vođe. Basenji je pas kome ne treba posebno održavanje i nega. Ovo je rasa koja se sama čisti, a krzno mu nema nikakav miris. Stoga se smatra da je Basenji idealan pas za ljude sa alergijama. Linja se malo ili nimalo. Zbog predispozicije za prekomernu težinu, ali i lenjost, Basenji treba rigorozno vežbati. Može bez problema da živi u malom domaćinstvu ili stanu, sve dok mu se posvećuje dovoljno vremena za aktivnosti i igru. Dosta je aktivan unutra, pa će mu dobro doći sasvim malo dvorište. Najsretniji je kad je s ostalim psima iste vrste.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Čau Čau - Chow-chow

Veoma je inteligentan i oprezan, i ponekad ga je teško nagovoriti da učini nešto što neće. U tom smislu, više će odgovarati iskusnom vlasniku punom strpljenja. Potrebna mu je rana socijalizacija kako bi se razvio uravnotežen temperament i stabilan karakter. Čau čau se dobro slaže sa decom sa kojom odrasta, i sa starijom i obzirnijom decom, ali treba ga nadgledati kad su druge životinje oko njega jer zna biti agresivan prema mačkama i psima. Rezervisan je i nepoverljiv prema neznancima zbog svoje zaštitničke naravi, a zbog svog grabežljivog nagona, opasan je kad su drugi manji psi ili mačke oko njega. No, Čau čau je odan i iskren pas, vrlo umiljat i nežan prema svom vlasniku. Krzno je dugačko i gusto, i potrebno mu je redovno četkanje. Ukoliko Čau čau provodi dovoljno vremena u igri, vežbanju i šetnji, bez problema može živeti u malom domaćinstvu ili stanu. Obožava lenčariti koliko god je to moguće, ali za njegovo zdravlje jako je važno da se dovoljno i redovno kreće. Relativno je malo aktivan u zatvorenom prostoru, a može živeti i vani i unutra. No, vrlo je osetljiv na vrućinu.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Sibirski haski - СИБИРСКИЙ ХАСКИ, SIBIRSKIY HASKI, SIBERIAN HUSKY

Vrlo je energičan i treba mu puno vežbe, pa će mu odgovarati i takav vlasnik. Brz, okretan i razigran, Sibriski haski je odlično družtvo za džoging i pešačenje. Kada nije na uzici potrebno mu je kretanje, igra i vežba u ograđenom prostoru jer je vrlo vešt u bežanju. Haski mora odrastati sa decom kako bi se s njima slagao. Prema neznancima je društven i prijateljski raspoložen. Sa psima se dobro slaže, ali nije mu za verovati ako se nađe u blizini mačaka ili drugih manjih životinja. Iako je inteligentan i brzo uči, dresura može biti pomalo problematična, stoga će više odgovarati vlasnicima koji već imaju iskustva sa psima i koji će se znati od početka postaviti kao vođe. Zbog gustog i debelog krzna više mu odgovara život u hladnijoj klimi. Na toplom vremenu, pazite da ne pretera sa aktivnošću. Krzno se jednostavno održava. Važno je da ga u sezoni linjanja temeljno češljate metalnim češljem kako bi uklonili otpalu dlaku.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Faraonski hrtoliki gonič - Pharaoh Hound Dog

Faraonski hrtoliki gonič dolazi rodom sa Malte, no oslikan je još pre 4000 godina na egipatskim umetničkim delima. Na ostrvo Maltu doneli su ga Feničani i spada među najstarije lovačke pse na svijetu.Graciozan, elegantan i odmeren, Faraonski hrtoliki gonič je žustar pas pun energije. Često voli lajati, pa bez obzira što je dobar pas čuvar, nije namenjen za one koji vole mir i tišinu. Treba mu puno vežbanja i igre, ali ako nije na uzici, dobro bi bilo da se kreće u osiguranom, ograđenom prostoru. U suprotnom će često loviti i ganjati sve što trči jer je uzgojen kao lovac na zečeve. Iako voli igru i vežbu, odgovara mu i zatvoren prostor. Faraonski hrtoliki gonič nije pas koji se preterano voli maziti, ali je nežno stvorenje koje uživa u društvu i interakciji.Dobro se slaže sa decom i uvek je spreman za igru i zabavu. U načelu se dobro slaže sa drugim životinjama, ali mali ljubimci bi mogli biti u opasnosti jer ima izražene nagone da trči za njima. Oprezan je i pristojan u blizini neznanaca. Kako bi se umanjio rizik od preterane povučenosti, potrebna mu je rana socijalizacija. Ima odličan vid, inteligentan je i brzo uči. No, dresura može biti pravi izazov, stoga će više odgovarati iskusnim vlasnicima pasa. Faraonski hrtoliki gonič je odličan pas za različite uslove stanovanja. Lako se prilagođava, kako životu u stanu u gradu, tako i na selu. Obožava tople krajeve (pogodan je za sličnu klimu kao u zemaljama iz kojih dolazi poreklom). No, bez obzira gde živi, potrebno mu je puno aktivnosti. Šetnje, istrčavanje pa čak i trčanje za vama na biciklu, izvrsne su vežbe za ovog psa. Njegovu glatku dlaku jednostavno je održavati. Dovoljno je povremeno četkanje gumenom četkom i kupanje s vremena na vreme.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Finski špic - FINN LAPPHUND

Samostalan i često rezervisan, finski špic je živahna vrsta snažnog uma. Voli se igrati i biti aktivan, a fizička i psihička stimulacija je nužna kako bi se izbegla dosada is njom povezano destruktivno ponašanje. Iako je ovaj pas samostalan, on je i vrlo odan i posvećen svojoj porodici. Poznat je po tome što jako voli decu. Finski špic se često veže samo za jednu određenu osobu, ali uopšteno je pas koji voli društvo i uživa da bude deo porodičnih aktivnosti. Ima osetljivu i osećajnu prirodu pa mu treba obezbediti okruženje u kojem nema napetosti. Zbog njegove samostalnosti, potrebna mu je rana socijalizacija. Iako se Finski špic dobro slaže s većinom ljubimaca, zna biti agresivan prema psima istog pola, i loviti i ganjati male životinje npr ptice i glodare. Njegova rezervisana i konzervativna ličnost znači da je takav najčešće i prema neznancima. Inteligentan je i brzo uči, što olakšava dresuru, no asertivnost i samopouzdanje vlasnika su nužni zbog njegove samostalnosti i samovolje. Sve u svemu, finski špic odgovaraće podjednako iskusnim i neiskusnim vlasnicima. Uz dovoljno redovnih šetnji i aktivnosti, Finskom špicu ne treba niti veliko dvorište niti previše prostora za život. Odgovara mu život u stanu, ali pripazite, vašim komšijama sigurno neće biti drago čuti često lajanje. Kad je unutra, nije preterano aktivan, ali zato će vani uživati u dugim šetnjama i praveći vam društvo dok trčite. Trebate li partnera za džoging, finski špic je idealno društvo. Zbog svog gustog krzna (i Skandinavskog porekla), teško se prilagođava vrućini i više mu odgovara hladnija klima. Kao i većina arktičkih pasa, finski špic ima krzno koje se samo čisti. No, obzirom na dužinu dlake ipak će mu odgovarati redovno češljanje. Nema mirisa, ali redovno šamponiranje će pomoći u održavanju dlake sjajnom i zdravom. Linja se sezonski, i to dosta.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Grenlandski pas - Grønlandshund

Poreklo pasmine grenlandski pas može se pratiti sve do pasa koji su pratili ljude u Sibiru još pre 12.000 godina. Budući da od tihl judi potiču današnji Inuiti, oni su za rasplođivanje mogli koristiti lokalne vukove. Grenlandski pas nije tako težak kao kanadski eskimski pas, no često je nešto viši. Zbog pojave mehanizovanog prevoza krajem XX veka njihov broj se naglo smanjuje. Iako usamljenik i slobodnjak, grenlandski pas, kao i eskimski, može biti privržen svom vlasniku. U Norveškoj i Švedskoj postaje sve popularniji kao društvo za pešačenje. Prema strancima i drugim psima su agresivni. Grenlandskog psa ne možemo držati u stanu. Problematičan je pas.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Ainu pas - HOKKAIDO

Nepoznatog porekla, pleme Ainu stiglo je u Japan pre više od 3000 godina i za sobom dovelo psa tipa špic. Nadolaskom Japanaca pleme Ainu potisnuto je na ostrvo Hokaido, a životni prostor njihovih pasa postepeno se ograničavao samo na to ostrvo. Pas Ainu je tipičan šika-inu ili pas srednje veličine - tvrdoglav, ustrajan, agresivan prema drugim psima, ali duboko pokoran svojoj ljudskoj porodici. Ainu pas je postao japanski prirodni spomenik još 1937. godine.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Islandski ovčar - ISLENSKUR FJÁRHUNDUR

Islandski ovčar je potomak pasa što su ih sa sobom doveli skandinavski doseljenici, ova je rasa verovatno srodna Buhundu. Ova rasa je pravi stručnjak za stada, ali je u prošlosti imala ozbiljnih problema. Pre izuma efikasnog leka protiv crevnih parazita Echinococcus - zato što se hranila zaraženim ovčjim strvinama - nametnike je prenosila na svoje vlasnike. Da bi se sprečilo širenje Echinococcus, svi su psi uklonjeni iz Reikjavika. Islandski ovčar je izdržljiv i živahan pas, a izgleda kao umanjena verzija grendlandskog haskija.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Švedski Vallhund - JÄMTHUND

Švedski govedar izgledom i temperamentom vrlo je sličan pembruškom velškom korgu, pa je ovaj višenamenski stočar, čuvar i lovac na pacove verovatno stigao u Skandinaviju sa Vikinzima koji su se prethodno naselili u Pembrokeshireu u Velsu. Njegov opstanak je 1940-ih godina osigurao švedski uzgajivač von Rosen.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


KAI

Sa nadimkom tora-inu (pas tigar), ova pasmina postoji još od srednjeg veka u planinskm regionima oko prefekture Iamanashi u Japanu. Delimično zahvaljujuči predanom radu uzgajivača Haru Isogaia 1943. godine Kai je postao prirodnim spomenikom Japana.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Izraelski ovčar - CANAAN DOG

Izraelski ovčar je pas srednje veličine, čvrste građe i proporcionalnog tela. Uši su mu široke pri korenu i zaobljenih vrhova, te postavljene visoko na glavi. Ovo je odan i nežan pas, pun ljubavi i vrlo posvećen svojim vlasnicima i porodicom. Entuzijastičan, žestok i spretan, ovaj inteligentni pas, kada to želi, zna manipulisati svojom snažnom voljom. Zbog toga će mu najbolje odgovarati vlasnik koji već ima iskustva sa psima. Ovo je pas koji nije preterano zahtevan, vrlo je samostalan, ali i vrlo prilagodljiv. Zbog njegove inteligencije, potrebna mu je stalna fizička i psihička stimulacija kroz razne aktivnosti, jer ukoliko mu je dosadno ponaša se destruktivno. Izraeski ovčar je nepoverljiv i oprezan prema strancima. Njegov nagon za čuvanje teritorija, zaštitnička narav i posmatračke veštine čine ga odličnim psom čuvarom. Dobro se slaže s decom s kojom odrasta, ali zna biti agresivan prema drugim psima, a često će naganjati male životinje. No, ukoliko s njima odrasta obično će se dobro slagati i spremno će ih prihvatati. Izraelski ovčar obožava kopati i lajati. Lajanje je njegov način na koji se izražava ukoliko oseti pretnju ili opasnost.Izraelski ovčar će sretno živeti u stanu, ukoliko dovoljno vremena provede aktivno u igri i vežbi. Obzirom da je iu zatvorenom prostoru dosta aktivan, dobro bi vam došlo malo dvorište. Zbog svoje guste podlake lako odoleva raznim vremenskim prilikama, pa može spavati i vani na otvorenom. No, ovo nije pas koji će samo sedeti i ležati po kući ili dvorištu - voli provoditi vreme sa svojim vlasnicima koji će mu pružiti dovoljno fizičke stimulacije i koji će mu dati zadatke.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Karelijski gonič medveda - KARJALANKARHUKOIRA/CARELIAN BEAR DOG

Karelijski gonič je lovački pas na visoku divljač. Koristio se u lovu na medvjede i jelene. Danas se koristi u lovu na jelene, irvase i divlje svinje. U Kanadi se koristi za kontrolu medveđe populacije i za zaštitu objekata od medveda. Vrlo je privržen svojoj porodici i dobrim kućnim prijateljima, dominantan je (mužjaci), samostalan i pun energije. Mora ih se odgajati dosledno sa puno ljubavi. Prema ljudima su pažljivi, nežni i privrženi što ih ne čini pogodnim za pse čuvare. Pozvane i nepozvane goste će najaviti. Prijatelje porodice će pozdraviti sa entuzijazmom, dok su prema strancima rezervisani. Mogu dobro da žive sa drugim životinjama makar su mužjaci izuzetno dominantni pa mogu ulaziti u sukobe sa drugim psima.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Nemački špic - KEESHOND

Ovi psi su živahni, inteligentni, oprezni, puni energije, bistri i malo obijesni. Veoma su verni svome gospodaru i njegovoj porodici. Imaju izuzetno ljubaznu i dragu narav. Špic izgleda kao da se stalno "smeši" svome gospodaru. Ovog psa treba da pravovremeno naučiti da ne laje previše, to je posao koji od vas iziskuje doslednost. Inače se nemački mali i patuljasti špicevi lako odgajaju jer su inteligentni i brzo uce. U prisutnosti puno dece mogu postati nervozni, dobro se slažu sa drugim psima i kućnim životinjama. Neki primerci misle da su jako "veliki" i mogu napasti velikog psa - treba ih štititi od njih samih.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Kišu - KISHU

Ova rasa potiče od srednje velikih pasa koji su živeli ranije u Japanu. Uzgajani su u brdovitom predelu Kishu (prefektura Vakazama i Mie). Ranije je dlaka ovih pasa često imala oznake crvene ili susam boje, kao i tigravost. Od 1934. dozvoljeni su samo jednobojni psi i od 1945. ove oznake su iščezle i nisu se više javljale. Vremenom se kod ove pasmine sretala bela boja. Danas se ovi psi koriste za lov divljih svinja, a ranije su lovljeni i srndaći. Pasmina nosi ime po regionu odakle potiče, a 1934. je izabrana, kao "zahvalnost prirodi".

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Jindo - KOREAN JINDO

Poreklo ove nabijene pasmine guste dlake jš uvek je nepoznata, no građa njenog tela ukazuje da je na ostrvo Jinda (jugozapadni deo Koreje) stigla pre više vekova te da je potomak nordijskih špiceva. Godine 1938. godine korejska vlada proglasila ju je nacionalnim blagom.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Norveški lovački špic - LUNDEHUND

Norveski lovački špic nije tako snažan i oštar kao druge nordijske rase. Njegovo pravougaono telo je pokretljivo i lagano. Sposoban je glavu saviti skoro potpuno unazad i prednje noge može izvrnuti za 90 °. Klinasta glava ima srednje dug i suvi nosni deo. Svetle oči postavljene su malo na stranu. Uši su uspravne i trouglaste. Šape su zaobljene sa neskladno velikim jastučićima sa šest noktiju a samo su pet funkcionalni. Krzno je dvostruko i sastavljeno od tanke podlake i guste, tvrđe, mada glatke dlake. Zadnji deo nogu obrastao je dužom dlakom. I po repu je dlaka duža. Boja krzna je crvenkasto smeđa sa belim oznakama a može biti i crna ili siva. Visina od 32 cm do 36 cm, težina oko 12 Kg. Izvoz tih specijalizovanih pasa dugo je godina bio zabranjen. I Norveski kinološki savez se nije zanimao za njih i lundehund se održao samo na jednom od severnih norveških otstrva. Usmereni uzgoj tih zanimljivih pasa počeo je 1937 godine a već 1943 godine ta pasmina bila priznata. Sada ih u Norveškoj ima samo 500, oko 50 ih je u Švedskoj a samo pojedini primerci se nalaze u Evropi. Uloga toga psa je lov na njorke koje se norveški zovu Lunde a žive u rupama iskopanim u zemlji. Ptice se često nalaze iu stenovitim rupama na obali pa pas mora puzati zato ima tako snažne nokte. Sposoban je nepropusno zatvoriti nosnice i ušne kanale tako da u njih ne ulazi ni zemlja ni voda. U ustima može nositi ptičja jaja da ih ne razbije. Živahan je i prijatan pas. Izvanredno je privržen gospodaru i zato je omiljeni pratilac posebno ljudima koji vole odlazak u planine.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Norveški ovčar - BUHUND

Buhund je prvobitno vukao saonice i služio kao pratilac u lovu. Danas služi i kao pas čuvar i kao pas za društvo. Reč bu na norveškom znači staja ili ambar, što jasno govori o prvobitnoj nameni ove rase. Buhund ima snažan pastirski instikt i uživa u fizičkim aktivnostima. Izvrstan je za društvo, dobar prema deci i retko će ugristi ili ščepati ukoliko nije izazvan. Dobar je pas čuvar i lako se dresira na poslušnost.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Italijanski špic - VOLPINO ITALIANO

U 18. veku je bio poznat pod imenom volpin di Firenze, a u 19. veku kao Cane del Kuirinale. Male su razlike između pomeranskog špica i italijanskog špica. Italijanski ima nešto krupniju lobanju, veće oči, a boja dlake je bela i crvena dok nemački može biti i siv, crn, narandžasta. Kao i pomerijanski špic, volpin je jako sličan lisici (volpe na italijanskom znači lisica). Van italijanskih granica malo je poznato da medju italijanskim izvornim rasama postoji I jedna špic-Volpino Italijano. U Italiji je ova rasa zastupljena od davnih vremena, pominje se I da je Mikelandjelo imao ovakvog psa. Iz neobjašnjivih razloga, broj pripadnika ove rase je opadao, dok rasa nije došla do granica istrebljenja. Poslednjih pet primeraka su upisani u rodovnu knjigu 1965.g. Brigom ENCI, rasa je ipak spasena. ENCI je 1984.g.lansirao projekat Italijanske pasmine, što je dovelo do oživljanvanja ove rase. Kada je ENCI otpočeo ovu akciju, tada su psi koji su živeli na seoskim farmama upotrebljeni u uzgoju. Od njih su stvoreni snažni psi čuvari, koji su bili nosioci selekcionih linija modernog doba. Iako se činilo da je crveni varijete izumro, danas je situacija iz godine u godinu mnogo bolja. Volpin Italiano je po morfologiji špic a I po karakteru. Ovaj mali pas ima živahan temperament, vrlo je privržen porodici, oprezan prema strancima, ima jak instikt čuvara. To je pas za pratnju I zaštitu.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Šiba Inu - SHIBA INU

Šiba Inu je pas srednje veličine sa pomalo arktičkim obeležjima. Ima debeo i kitnjast rep koji se uvija kao Akitin. Glava mu je mala i okrugla, a njuškica četvrtasta. Velike okrugle oči i male, trouglaste uši daju mu prijateljski, ali vrlo oprezan izgled. Telo je snažno, a karakteriše ga debeli vrat, široka ramena i prsa. Krzno je debelo i gusto, a najčešće je riđe ili riđe crno. Nezavisno o boji krzna, obrazi i trbuh su najčešće bele ili krem boje. Shiba Inu nije nametljiv niti preterano zahtevan, ali zna biti samovoljan i tvrdoglav. Zbog toga će više odgovarati vlasniku koji već ima iskustva sa psima. Šiba Inu je vešt u kopanju i penjanju, a takođe voli ganjati i loviti sve što mu se nađe na putu. Stoga je važno da je na sigurnom i ograđenom prostoru kada nije na uzici. Veoma je brz, okretan i inteligentan te željan interakcije i mentalne stimulacije. Zna biti posesivan i manipulator ako mu se za to pruži prilika, zato mu treba čvrsta, odlučna ali pozitivna metoda dresure. Kako bi se razvijao stabilan temperament, potrebna mu je rana socijalizacija. Ako odrasta sa decom, Šiba Inu se dobro slaže s njima, no ne voli zadirkivanje ili grubu igru. Zna biti agresivan prema psima istog pola, a njegov nagon za lovljenjem plena ga tjera da lovi i ganja male životinje. Zaštitnik je svog teritorija i vrlo sumnjičav prema neznancima, a time i dobar pas čuvar. Njegovo lajanje ponekad liči na jodlanje, pa čak i vrisak. Potrebna mu je poprilična količina vežbanja, a kad nije na uzici treba biti u ograđenom prostoru kako ne bi pobegao. Uz ispravnu socijalizaciju i dresuru, Šiba Inu postaće odan, zabavan ljubimac pun ljubavi, no nije namenjen neaktivnim vlasnicima, niti onima sa nedovoljno vremena za svog ljubimca. Voli duge šetnje, ali ponekad ih možete i preskočiti, njemu neće smetati. Bez problema može živeti u stanu i prilagodljiv je na sve klimatske uslove.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Šikoku – Shikoku/Kochi-ken/Mikawa Inu

Šikoku živi u japanskoj prefekturi Koči još od najstarijih vremena kad se koristio za lov. Jedan je od mnogih regionalnih šika (srednje veličine) pasa i proglašen je prirodnim spomenikom 1937. godine. Nepopravljivi je individualac ​​i teži da dominira nad drugim psima iako je sa ljudima vrlo nežan. Retka je pasmina i jedva se susreće izvan Japana.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Samojed - SAMOIEDSKAYA SOBAKA, NENETSKAYA LAIKA

Samojed je osećajan pas dobre naravi i odličan porodični ljubimac. Razigran je i pomalo nestašan, no pun duha i entuzijazma. Nežan, simpatičan, i slaže se sa svima. Iako će Samojed lajati kako bi digao galamu, prenježan je i preposlušan da bi bio pravi pas čuvar. Čak postoji mogućnost da se i sprijatelji sa provalnikom. Obožava da provodi vreme sa svojim vlasnicima, voli društvo i pažnju, stoga nije namenjen onima koji nemaju dovoljno vremena za ljubimca. Ako zanemarujete Samojeda, postaće mu dosadno, što može dovesti do destruktivnog ponašanja (vrlo je sklon žvakanju). Inteligentan je i brzo uči. Zna biti vrlo samostalan i tvrdoglav, pa mu treba samouveren i pouzdan vlasnik koji već ima iskustva u dresuri pasa jer mu treba snažan trening i strpljivost. Dobro se slaže sa decom, iako malo je prevelik i prežestok za sasvim malu decu. Prema neznancima je gosotljubiv, a dobro se slaže is ostalim životinjama, iako ne bi ga trebalo ostavljati samog sa malim životinjama. Osim što je ovo jako lep i društven pas, on je i odlično društvo i pravi prijatelj. Uživa u igri i vežbanju i vrlo mu odgovara hladno vreme. Ako volite miran, tih i ne preterano aktivan život, Samojed nije pas za vas jer puno laje i treba mu puno vežbe i interakcije. Voli loviti i ganjati male životinje, stoga mu treba ograđen prostor za igru kad nije na uzici. Može bez problema da žive u stanu, ako mu se pruži dovoljno aktivnosti i pažnje. Gustu i paperjastu dlaku Samojeda treba redovno održavati četkanjem i češljanjem, no interesantno je da mu krzno ostaje belo uprkos tome što se ne kupa često.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psa


Tajlandski ridžbek - THAI RIDGEBACK

Tajlandski ridžbek je stara pasmina o kojoj postoje pisani podaci još pre 360 godina. Pasmina se koristila u istočnom Tajlandu za lov, zatim u zapregama i kao čuvar. Zbog izolacije Tajlanda, rasa je ostala u istom obliku kao što je bila u izvornom obliku jer nije bilo mogućnosti za ukrštavanje sa drugim rasama.

Klik na Link
Download FCI strandarda na ENGLESKOM jeziku

Duhovni svet psaKlikni ovde za skok na VI FCI Grupu

prodato

Trenutno online:
GIFT

Metalmania d.o.o. Botos-Ada Magneti za frižider Yuportal 40070.org Katalog linkova Mrežni-Marketing